Kinyílik a világ Alapítvány

Egy követhető út a jövőben

Előszó

          A nyolcévi működésben a „Szeret-Klézse” Alapítvány olyan tapasztalatokat szerzett a gyerekek fejlődésének elérésében amely világosabbá teszik a jövőben követő utat. Természetesen ezt a tapasztalatot nem tudtuk volna egyedül elérni, segítség nélkül.

Az alapítvány müködésétől kezdve több tábort szerveztünk a klézsei és más moldvai magyar falvak gyerekei számára. Ezek több helyen is voltak: Erdély, Magyarország, Auszria, Liechtenstein. A legtöbb gyereket Balatonfenyvesre tudtunk kivinni, amit a Dunántúli Református Püspökség segítségével értük el, ahol Nagy Csabáné és Bellai Zoltán mindent megtettek, hogy a gyerekek sokat tanuljanak és jól érezzék magukat.

Természetesen voltak más táboraink is, de most nem ezekről akarok írni, hanem arról, hogy mindezeknek a táboroknak a tapasztalatából és szervezetek együttműködéséből mit értünk el egy olyan szervezettel amely egy hosszú távra kigondolt programot szeretne kialakítani és türelmesen meg is valósítani, természetesen megfelelve kérésünknek.

 

 

Kapcsolatteremtés és irányok megbeszélése Kinyílik a világ Alapítvánnyal

2005-ben, amikor Balatonfenyvesen táboroztattuk a csángó gyerekeket, a Kinyílik a Világ Alapítvány meghatározta, hogy együttműködik a moldvai csángó szervezetekkel, hogy ezek munkáján tudjon segíteni.

A legjobb döntésük, az volt, hogy nem egy kiválasztott szervezeten segítenek, hanem a moldvai magyarságon. Már három év után mondhatom is, hogy ebben semmi se változott. Nem tudom más szervezetekkel, hogy és mikor vették fel a kapcsolatot, de a „Szeret-Klézse” Alapítvánny képviselőivel többször is találkoztak. 

Más szervezeteket és csángó személyeket szükség szerint segítettek: a külsőrekecsini iskola anyagi támogatása, gyerekek útleveleinek készítése, betegek segítése, stb. A Szeret-Klézse Alapítvány együttműködésében azt vállalták, hogy segítenek kiválasztani milyen utakat kövessünk a jövőben.a gyerekek jobb fejlődésének eléréséért.

-Elsősorban is abban egyeztünk meg, hogy nyárban a gyerekeink együtt nyaraljanak magyarországi gyerekekkel, a szálást és a programok nagyobb részét a magyarországi gyerekes családoknál szervezzük meg.

-Érjük el azt, hogy magyarországi gyerekek vegyenek részt moldvai táborokban.

-Közösen előkészítsük a gyerekeknek a magyarországi táborokban való részvevését, ennek anyagi támogatásának módszereit, stb.  Nagy hangsúlyt fektetünk abban is, hogy mi az amit meg kell tudjanak a  gyerekek ebben a kapcsolatban.

 

 

Elért eredmények

 

Útlevelek készítése és nyári táborasztatás a Kinyílik a világ Alapítvánnyal közösen.

Még kezdetből a Kinyílik a világ Alapítvány támogatott abban, hogy olyan gyerekeknek készítsünk útleveleket, akik nem haladják meg a 11-12 évet és még nem voltak külföldre táborba.

A két évi tapasztalat azt mutatta, hogy időben nem lesznek készek az útlevelek. Ennek okai  különbözőek, de ismertek.

A szülők egy része külföldön dolgozik, és nem érkeznek meg időben, hogy a megfelelő engedélyeket beszerezzék a gyerekek utaztatására.

 Az iskolában a gyerekek félemlítve voltak, hogy nem zárják le a tantárgyak jegyeiket, így mindig késtünk a  gyerekek indulásával. Nem is kellene említsem, de sajnos volt olyan helyzet is, amikor a gyerekeknek készült útlevelet más civil szervezet szervezte be más jelegű táborban.

Ennek ellenére a  gyerekek nagyobb része részt vett a a közös programokon. Ha a gyerekeknek útlevél készült a későbbiekben betudtuk szervezni más külföldi táborban. Ebből a szempontból az volt a jó, hogy sok olyan gyerek utazhatott Magyarországra, amely az első utazásánál volt, valamint több gyereket tudtunk utaztatni minden évben.

A Dunántúli Református Egyház után a Kinyílik a világ Alapítvány volt az mely sok szegény  gyereknek készített útlevelet. A táborokból visszatérve a gyerekek bátrabbak és nyíltabbak voltak az anyanyelv használata iránt, valamint sok szép élményekkel jöttek haza.

 A táborok szépek, jók és eredményesek. A két magyar világ ismertetése sokat segít a gyerekeken, az ott lévő idő olyan ismeretekkel egészíti ki a gyerekek világát amelyeket itthon nem tudtak volna soha megismerni.

A Kinyílik a világ Alapítványnál különösen jó, mert a  Radnóti Miklós Gímnázium tanárai szívből, lélekből foglalkoznak a gyerekekkel és nagy élőnyűk van abban is, hogy külföldi, hasonló jellegű gyerekekkel van a múlt évekből tapasztalatuk.

 

Klézsei táborasztatás a Kinyílik a Világ Alapítvány támogatásával

Tábor Klézsén budapesti gyerekeknek

 

A régebbi gondoltaimban azt látom jónak, hogy Moldvában is tudjunk fogadni gyerekeket,  annyit székelyeket mint magyarországiakat is.

2006-ban a Szeret-Klézse Alapítvány székházában 3 napra fogadtunk Székesfehérvárról egy osztály gyereket, amelyek az Alapítvány székházában és a faluban voltak elhelyezve, majd a környéken látogattak a napokban.

2007-ben Matskási Emőkével közösen megbeszéltük, hogy 10 napos tábort szervezünk Klézsén az ELTE  Radnóti Gimnázium  fiatalaival és a klézseiekkel. Augusztus végén 3 tanár és  7 gimnazista megérkezett a Szeret-Klézse Alapítvány székházához, ahol 10 napos táborban vettek részt. Majdnem mindennap el[adásokat tartotunk nekük és körbenéztük a csángó vidéket.

A megérkezésük előtt félig lélegezve azt mondtam:” Megértük ezt is”. Igazából pont annyi gyerek érkezett meg amekkora helységgel rendelkeztünk. Reggel elindultunk a faluban megbeszélni a falubeliekkel a tábor programját, valamint  részvételi szándékukat. A klézsei szülők fogadása után a gyerekek máris jelentkeztek a kijelölt programra. A klézsei tábor nagy eredményeket hozott, mivel a gyerekek most is emlegetik ezt.  Naponta 25-45  klézsei gyerek volt együtt a budapesti gyerekekkel. A tábor végén a gyerekek nyíltak voltak és elbeszélgettek köztük, úgy értve pesti és klézsei. Természetesen ennek a beszélgetésnek a lehetősége két ok miatt történhetett meg, mert a gyerekek otthon értik a magyar nyelvet és a magyar nyelvi körökön tanult nyelvismeretek is segíttek a klézseieknek..

Példaképű együttműködés a Radnóti Gimnázium oktatóinak szervezése. A gyerek gyerekkel való kapcsolat a jövő világunk teremtése. Lenne még amit írni, szép dolgokat erről a kapcsolatról, de most a lényegre térek ki. Van a gyereknek, szabad döntési joga? Van neki lehetősége minden információhoz? Tud-e önmaga dönteni a jövőért? 

Most az őszi programok után a gyerekek mindig kérdeznek: A jövőben jönnek budapesti gyerekek?  Nem akarom, hogy csalódjanak, de azt válaszolom nem tudom.

A gyerek-gyerek kapcsolat segít az oktatásban és olyan sok információt ad át, hogy ezt mi is, a felnőttek, hosszú idő alatt érünk el.

A pesti gyerekek és tanárok Magyarországon bemutatták a filmet, amelyet készítettek a moldvai tájról, elmesélték az élményeiket és a szülei értekezleteken megbeszéltek az itt lévő időről.

Ha a jövő évben is lesz erőnk, akkor több gyereket tudunk majd fogadni és több  idelévő gyerekkel is tudunk foglalkozni.

 

Búcsúzás

Szeretném azt hinni, hogy rövid időre búcsúztunk el a közös találkozásról, legszebb élmény lenne az, hogy valamikor valaki emlékezzék arra, hogy  egy másik nagy szervezőtől  Etédi Emőkétől, Mária tanárnőtől és a szelíd csendes tanártól azért búcsúztunk, hogy az ilyen jellegű találkozásoknak ne legyen vége.

 

Táltos, cefrék s asszonyságok

Volt egy táltos a világon

S nem tudta Ő elhinni

Mi még létezik az ágon

S mit tud füle hallani

 

Meggondolta és meg rágta

Mit, és hogy kell megtenni

Eldobta a közgondokba

Mit kell jövőben rágni

 

S ám már két asszony s öt cefre

Szót tudtak ők érteni

S elindultak a nagy hegyre

Messze tudni kell látni

 

S egy hét alatt kis cinkecskák

Ricskók kezdtek játszani

Nyolcas számmal hol kilencek

Nem tudtak csak figyelni

 

Szelídek voltak a cefrék

Melyek egyszer, mint menyecskék

Kezdnek lesz emlékezni

Hol a duma, mint ;s mikor tudott ő megszületni

 

 

S ha az idő ez világot

Meg tudja lesz forgatni

Akkor kérem, hagyott dolgot

Megtudjuk lesz menteni

 

Menjetek ma egészséggel

Békességben gondolni

S ha megrágjuk ezt az időt

Táltosunk lesz megértett

Duma-István András  2007.08.24.

 

 

 

Látogatás  Kata családnál.                                                                  Pihenés a program alatt.

 

 

      

 

Tánc a vendégeknek.                                                Megismerkedve az élet és halál korongjával (viasz) (Sírétet gyertya)

 

 

  Honlap  Tartalom  |  e-mail Webmester